23 Ocak 2022 Pazar

Anfaş Fuar HORECA 2022 Standlarında, Zeyinyağı Ürünleri -Yılmaz Parlar


 Anfaş Fuarda Yüzgüldüren İş Kadınımız

 

Anfaş Fuar HORECA 2022 Standlarında, Zeyinyağı Ürünleri Görünce İçimiz Açılıyor . Quinceland markasıyla üretim yapan İş İnsanımız İlknur Tunç örnek sergilerken, bize geçmişdeki hatalarımızı tekrar hatırlatdı.

 

Akdeniz Ülkelerinde İspanya’nın Dünyanın 3/4 zeytinyağı ihtiyacın karşıladığına, İtalya’nın 200 bin tonun üzerinde ihraç etmesine gıpta ile bakarken, 1951-52 yıllarında İskenderun’dan Saroz körfeze kadar kendiliğinden yetişen Delice isimli mükemmel aşılamaya müsait zeytin ağaçların İspanya ve Avrupa’ya sökülerek gidiş hikayeleri elbetde içimizi burkuyor.

 

Anadolunun birçok medeniyete evsahipliği yapmasından dolayı çok geniş bir mutfak kültürüne sahibiz. Altıyüze yakın endemik olmak üzere üç bine yakın bitki çeşidi olan ülkemizde, gastronomi turizmi olarak hak etdiğimiz yerlerde değiliz. Sadece birçok uygarlık ve kültürün etkisiyle asırlar boyu oluşmuş yemek zenginliğiyle değil, beşyüz yıllık bir mirası barındıran gelenekselleşmiş içkilerle de ön plana çıkmalıyız.

 

Hem lezzetiyle hem sağlıklı beslenmenin temel gıda zeytinyağı kullanımında, üretiminde üzülerek çok gerilerdeyiz.

 

Türkiye’nin 50 bin ton (içinde de dökme yağ, açık yağ dediğimiz bir yağ)  ihracatı var. Markalaşmayı henüz istediğimiz noktada başaramadığımız için yağlarımızı İspanya’ya, İtalya’ya gönderiyoruz. Etiketlerini koyup dünyaya tekrar ihracat yapıyorlar.

 

İş İnsanımız İlknur Tunç gibi girişimcilerin artmasını diliyoruz. Bakın İlknur Tunç neler diyor;

 

“Çocuğumuz gibi büyütmeye çalıştığımız markamız olan quinceland ilerleyen yıllarda kalitesinden ödün vermeden çok büyük bir aile yapmayı düşünüyoruz.

Quinceland ayrıcalıklı kılan özellikleri kısaca sizler ile paylaşmak isterim.

 

10.ay in ortalarına doğru henüz Yeşilken dalından toplanıp bir kaç saat içerisinde sıkıma götürülür ve 23-25 derece arası kontini sistemde sıkımı yapılır.

Bu sayede zeytinin içinde bulunan oleuropein yoğun şekilde yağın içinde bulunur.

Oleuropein insan sağlığı için çok önemli bir yer teşkil eder.

 

Quinceland yüksek oranda polifenol ve oleuropein içerir.  Asit oranı 0.35 ve 0.40 dizem olarak ilaç niyetine de kullanılıcak kalitededir. Kalp ve damar sağlığı, alzheimer, kemik saglıgı, kolesterol, şeker, mide rahatsızlıkları, bağırsak rahatsızlıkları ve kanserli hücre oluşumunu engeller. Sıcak ve soğuk yemeklerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Mükemmel aroması ağzımızda muhteşem bir şölen havası estirir.” Şeklinde bilgiler paylaşıyor bizlerle…

 


İspanya bundan 20 yıl önce deniz güneş kum üçgeninden uzaklaşmanın vaktinin geldiğini düşündü. Biz bunu büyütemiyoruz dediler. Nerede daha kalifiye, harcama eğilimi yüksek turisti yakalarız deyip, ülkelerinin zaten yaşam tutkusu olan yeme içmeye, gastronomiye yatırım yaptılar. Sonucunda da ne kadar kişi başı turist harcamasına ulaştıklarını gördük, Araştırma geliştirme ve eğitimle birlikte şeflere yatırımda yaptılar. Peru ise önce dünyanın önemli metropollerine restoranlarını ihraç etti.

Restoran ihracatı yüzünden üzerinden gastronomiyi önemli kitlelerin merkezine oturtturdu. Her ikisi de doğru. Biz her ikisini birlikte yapmalıyız. İki ülkede de yaşam tutkusu olan gastronomiye ayırdıkları bütçe milli ekonomilerinin İspanya’da yüzde 8’ini, Peru’da yüzde 11’ine denk geliyor. Biz yüzde 2’deyiz. Çok gerideyiz ama bir o kadar da demek ki potansiyel sahibiyiz

Gastronomide tüm yemeklere lezzet veren sağlıklı besin kaynağı zeytinyağı üretimini doruk yüzeye çıkarmalıyız.

yilmazparlar@yahoo.com

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder